SOCIAL MEDIA

Love List

19 Temmuz 2017 Çarşamba

Kitap; Bir Psikiyatristin Gizli Defteri…


Gerçek hikâyeler kurgudan çok daha tuhaftır, Dr. Gray Small bunu gayet iyi biliyor. Psikiyatriyle ve insan beyni üzerine çığır açıcı araştırmalara geçen 30 yıl içinde Dr. Small pek çok şey görmüş. Artık ofisinin kapılarını açmaya ve kariyerinin en gizemli, ilginç ve tuhaf hastalarını anlatmaya hazır.
Bir Psikiyatristin Gizli Defteri doktorun en şaşırtıcı vakalarının etkileyici kayıtlarından oluşuyor. Bu kitap bir psikiyatristin zihnine ve onun giderek gelişen mesleki yaşamına yapılan aydınlatıcı bir yolculuk. Kitabı okurken kendinizi bizi insan yapan şaşırtıcı tuhaflıklar üzerine düşünürken bulacaksınız.
Sıkça komik, kimi zaman trajik ve daima etkileyici Dr. Small, sizleri kariyeri boyunca Boston’un kalabalık acil servis koridorlarından başlayıp ülke elitlerinin multimilyon dolarlık kayak localarına dek uzanan bir geziye çıkarıyor. Bu gezi sırasında birbirinden tuhaf gerçek karakterleri anlatırken histerik körlükle, penisinin küçüldüğüne inanan bir adamla, gizli sürdürülen çifte hayatlarla ve ürkütücü derecede psikotik romantik arzularla baş ediyor. Akıl hocası hastası olduğunda ise kariyeri ve kişisel hayatı tam bir döngüyü tamamlayarak Samll’ın kimsenin zihinsel araştırmanın ötesinde olmadığını anlamasını sağlıyor; kendinin bile…
Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; son zamanlarda okuduğum en etkileyici kitaplarından biri, psikoloji hakkında olanların içinde ise ilki.
Kitap yazarın doktorluk kariyerinden başlayarak, anlatılan olaylar kronolojik bir sıra izliyor, karşılaştığı ilginç vakaları anlattığı 15 öyküden oluşuyor. Öykülerin hepsi beni çok etkiledi.  Yani birini az sevdim birini çok sevdim diyemem, hepsi etkileyici idi bence. Hele zihin ile bedenin ilişkisi, bunun ruhsal durumumuza yansıması beni o kadar çok şaşırtı, bilmediğim o kadar çok şey öğrendim ve öğrendikçe de bir o kadar hayret ettim. İnsan ne kadar garip bir varlık diye…
Siz hiç Su Zehirlemesi diye bir şey duydunuz mu, ben duymamıştım. Ta ki kitapta ki Beyin Sisi öyküsünü okuyana kadar.
Kitabın sevdiğim bir diğer yön ise hastalıkları anlatırken her ne kadar tıbbi bir dil kullansa da bunu bizim, yani tıp ile ilgili profesyonel bir ilgisi olmayan okuyucular, anlayabileceği şekilde, olabileceğince yalın bir dile ile anlatıyor. Yani sadece öykülerde anlatılan hastaların hikâyesi değil bunun tıbbi açıklamasını da bu öykü içinde o kadar güzel yedirilmiş ki kitap yazarlarını takdir etmemek elde değil. 
Hele bu arada kendi öyküsünü; eşi, kızı, meslektaşları ile ilişkilerini de anlatırken kullandığı üslubu da sevdim.
Bizim gibi kimsenin kendine toz kondurmadığı bir yerde yaşayan bir fani olarak, insanın kendini eleştirmesini oldum olası büyük bir saygı duymuşumdur. Kitapta da dendiği gibi;
Çoğu zaman başkalarında bizi en çok rahatsız eden özellikler, kendi sahip olduğumuz özelliklerdir. Bu özellikleri başkalarında görmek bizi kızdırabilir ama onları kendimizde görmeyi asla kabul etmeyiz.
Bilmem siz buna katılıyor musunuz? Ben buna katılıyorum ve kendimle en çok savaştığım konulardan biridir bu.
Hata yapmaktan korkma. Benim en çok öğrendiğim zaman bir hata yaptığım ve hatalarımdan döndüğüm zamanlardır. İşin anahtarı yoluna devam etme ve o anda alabildiğin en doğru kararı almandır.
Peki ya bu söze katılmamak mümkün mü? Her insan hatalarından yeniden bir Anka kuşu gibi doğmaz mı?
Konuşurken transa geçmiş gibiydi. Yüzünde uzaklara dalıp gitmiş bir ifade vardır. İlk içkisini tarif eden bir alkoliği anımsattı bana.
Bu tanımlama beni çok etkiledi, bir alkoliğin ilk içkisini tarif ettiği an, bu yazıya koymadan edemedim.  İşte böyle, kitapta birçok güzel alıntı yapılacak cümleler mevcut. Ben kendimce bunları sizlerle paylaşmak istedim. Eğer bir gün kitabı okursanız bakalım sizi alıntı cümleleriniz neler olacak veya okuduysanız neler oldu?
Yazar kitabı zihinsel hastalığı olan ve kendide yardım alacak gücü bulanlara adanmış.
Ki bu kişilere de bende büyük bir saygı duyurum. Özellikle ülkemizde ( ki dünya genelinde de böyle galiba ) bu hastalıklara ve bu hastalığa sahip olanlara olan olumsuz ve çirkin bakış açısına rağmen. Bende bu blog yazımı Türkiye’de yaşayan ve psikolojik yardım almaya karar verenlere adıyorum. Benimde yeteneğim bu kadar, bir kitap yazamasam da yazdığım kısa, sıradan bir blog yazısı kadar olan paylaşımımı adayabiliyorum sizlere. 
Lütfen kabul edin.
Sevgiler…



41 yorum :

  1. Okumuştum bu kitabı yıllar önce.Çok güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende sevmiştim i ki bu tarz kitapları zaten severim ...

      Sil
  2. En merak ettigim kitaplardan biri, birde bakır köy akıl hastanesi’nden anılar adlı kitap var. Merak ettiklerim arasında. Bu tarz hikayeler beni hep cekiyor nedense 😄

    YanıtlaSil
  3. Durup durup gel beni oku dercesine karsima karsimaaa cikan kitap.Sanirim daha fazla dayamayacagim cazibesine:)Cok guzel bir yazi olmus.Sevgiler🙋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende yorumun için çok teşekkür ederim ...

      Sil
  4. Que bacana, adorei! Beijos


    www.achatadebatom.blogspot.com
    Instagram.com/cristiana_nobrega
    Facebook.com/achatadebatom

    YanıtlaSil
  5. Bende bu tarz kitapları seven biri olarak hala okumamam çok üzücü :( Bitirmem gereken kitapları bitirdikten sonra tekrar döneceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuma listene almanı öneririm , sevgiler...

      Sil
  6. Such a great book! Thanks for sharing!
    www.recklessdiary.ru

    YanıtlaSil
  7. Thanks a lot :D

    sounds super interesting my dear :D

    NEW TIPS POST | SCALP PROBLEMS? Knows HOW to TREAT!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    YanıtlaSil
  8. спасибо за пост ))

    https://evgenijamir.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Such a great book! Thanks for sharing! xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    YanıtlaSil
  10. İlk fırsatta okucam canımm.. :)

    YanıtlaSil
  11. okurken keyif almıştım..

    YanıtlaSil
  12. Really interesting post.
    Have a good weekend

    YanıtlaSil
  13. Dilek'cim çok güzel anlatmışsın kitabı, başka bloglarda da rastalmıştım kitaba ama sen çok etkileyici anlatmışsın, ben de okumak isterim, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bu güzel sözlerin beni çok mutlu etti :)

      Sil
  14. Спасибо за пост!

    YanıtlaSil
  15. Yıllar önce okuduğum ve fazlasıyla etkilendiğim bir kitaptı. Yorumunu görünce de çok sevindim. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Ben okudum deli dehşet bir kitap 📚

    YanıtlaSil
  17. Severek okuduğum kitaplardan biriydi :)

    YanıtlaSil